Saturday, December 4, 2010

LIM KIT SIANG : Boleh Jadi TPM..Tapi..

  1. Kita tidak boleh menafikan sesiapa sahaja boleh menjadi Perdana Menteri ataupun Timbalan Perdana Menteri samada Melayu, Cina, India, Singh atau siapa sahaja asalkan mereka warganegara Malaysia. Misalnya Lim Kit Siang, dia pun boleh jadi TPM bukan tak boleh tetapi ada beberapa syarat perlu dia penuhi.
  2. Antara syaratnya ialah dia kena mengucap dua kalimah syahadah. Yakni jadi Muslim! Sebabnya mudah sebagai sebuah negara yang majoritinya orang Islam maka adalah haram membenarkan orang bukan Islam menjadi pemimpin. Lainlah kalau Kit Siang macam Ustaz Ridhuan Tee Abdullah - seorang Islam, warak pulak tu.
  3. Syarat seterusnya bila dah jadi Islam kena la kerat k**e atau bersunat atau sesetangah tempat kata masuk Melayu. Mahu kah Kit Siang bersunat sebab bila dah tua anu pun dah liat!
  4. Kalau kita lihat Amerika sekalipun, nak jadi Presidennya mestilah seorang Kristian. Jangan ambil contoh negara luar kalau setakat nak tunjuk bahawa mereka lebih liberal dan sesiapa pun boleh jadi Presiden tetapi hakikatnya masih ada syarat yang perlu dipenuhi. Begitu juga Arnold Schwarzeneggar, dia hanya boleh jadi ahli Kongress, Senat mahupun Gabenor kerana beliau adalah warganegara Amerika dan Kristian. Tetapi beliau tidak layak menjadi Presiden kerana kelahiran Austria.

TS ; Jadi kalau nak contoh, ikut betul-betul jangan main sekerat-sekerat. Nanti kena kerat anu baru tahu!

No comments:

Post a Comment